Veelgestelde vragen

Vanaf 1 november 2019 veranderen de voorschriften en heeft de dokter de mogelijkheid een einddatum van uitvoerbaarheid te vermelden op het voorschrift.

Vanaf 1 november heeft u exact 3 maanden (dag op dag) om een voorgeschreven geneesmiddel af te halen bij uw apotheker. Eens deze 3 maanden (geldigheidsduur van je voorschrift) voorbij zijn, mag uw apotheker het geneesmiddel niet meer afleveren. Als de arts het nodig acht, kan hij/zij de geldigheidsduur van het voorschrift verkorten of verlengen, tot maximaal één jaar na de voorschrijfdatum. Dit kan de arts doen door een einddatum van uitvoerbaarheid te vermelden op het voorschrift. 

Vervallen medicatie of medicatie die niet meer genomen moet worden mag terug naar de apotheek gebracht worden.
De kartonnen verpakkingen en bijsluiters moet u wel zelf sorteren bij het ‘oud papier’.
Lege flessen van siroop mogen ook gewoon via de glascontainer gesorteerd worden.
Gebruikte naalden of spuiten worden nooit aanvaard in de apotheek maar moeten in een naaldcontainer naar het containerpark gebracht worden.

Zie de informatiebrochure voor meer informatie.

U mag de medicatie enkel terugbrengen naar de apotheek ter vernietiging.
De wet verbiedt ons afgeleverde medicatie terug te nemen in de apotheek en terug in circulatie te brengen.

Zie de informatiebrochure voor meer informatie.

Als je aan een chronische aandoening lijdt, heb je baat bij een persoonlijke begeleiding van je geneesmiddelengebruik, zeker als je verschillende geneesmiddelen per dag neemt.
 Door een huisapotheker te kiezen, krijg je doorlopende opvolging afgestemd op jouw noden. Je huisapotheker heeft een volledig overzicht van de geneesmiddelen die je neemt en maakt een juist een overzichtelijk medicatieschema voor je klaar. Je huisapotheker werkt samen met je (huis)arts en andere zorgverleners en is dus de contactpersoon voor informatie over jouw medicatie. . We zetten ook steeds een digitale versie op een beveiligd online platform genaamd Vitalink waar enkel zorgverleners uw medicatieschema kunnen raadplegen.

Eens je een huisapotheker hebt gekozen mag je natuurlijk nog steeds beroep doen op een andere apotheker wanneer je op stap bent of tijdens een wachtdienst.

Zie de informatiebrochure voor meer informatie.

Noodanticonceptie of een noodpil kan een zwangerschap voorkomen bij onveilig vrijen (scheuren van het condoom, vergeten van de pil, loskomen van de pleister).
De noodpil mag alleen occasioneel gebruikt worden en zeker niet als routine anticonceptie omdat de noodpil niet 100% doeltreffend is. Bespreek met de huisarts of gynaecoloog welk voorbehoedsmiddel het meest geschikt is voor u.

Zie de informatiebrochure Norlevo voor meer informatie.
Zie de informatiebrochure EllaOne voor meer informatie.

Jammer genoeg kunnen we deze niet meer aannemen in de apotheek.

U kan deze binnenbrengen op het containerpark bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA). 

Griep is een bemettelijke ziekte van de luchtwegen. Meestal genees je vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. 65-plussers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren laten zich daarom het best ieder jaar vaccineren.

Instructies video's

Een overzicht van de meest courante puffers en een handige video over het correcte gebruik.